Çocuklarda sağlıklı yetişmede oyunun önemi çok fazladır. Hatta bazı oyun çeşitleri çocukları gelecek hayatlarına hazırlar. Zihinsel ve düşünsel kabiliyetlerini artırır. Bunun yanı sıra insanın geçmişte oynadığı oyunların önemli yerleri vardır.

Küçük yaşlarda bilinçaltına tesir eden her hadise gibi oyun oynamanın da çocukların gelecekteki psikolojik durumuna ve kişilik özelliklerine büyük etki ve katkıları vardır. Örnek olarak küçük yaşlarda şiddet içerikli oyunlar oynayan ya da şiddet içerikli çizgi film ve televizyon programlarına maruz kalan çocuklar, kendi arkadaşlarına ve oyuncaklarına karşı aynı şekilde tepkiler verebilmektedir. Yani çocuklar çevrelerinden aldıkları negatif elektriği arkadaşlarına ve oyuncaklarına yansıtabilir. Aynı şekilde pozitif olaylarda da olumlu yönde yansıtmalar olabilir.Bu durumlar ise gelecekteki gelişimini ve kişiliğini etkileyeceğinin bir belirtisidir.

Küçük yaşlarda psikolojik travma geçiren çocuklar da uygulanan farklı metotlar vardır. Bunlardan en yaygın uygulanan terapilerden biriside oyuncak terapisidir.

Çocuklar oyun esnasında sosyal olarakta akranlarıyla ve ailesiyle çeşitli ilişkiler ve arkadaşlıklar kurar. Bu sayede çocuklar oyun vasıtasıyla sosyal bir varlık olma yolunda aşama aşama ilerlerler.

Oyun oynamak çocuklara olumsuz olan kişilik özelliklerini azaltmada da yardımcı olur. Oyun oynayan çocuklar; sabırlı olmayı, kurallara uymayı, karşısındaki kişilere saygılı olmayı, stres ile baş etmeyi öğretir ve pekiştirmelerine yardımcı olur. Oyun esnasında oyuna kabul edilmeme gibi durumlar olabileceği için çocuklar karşılıklı saygı ve sevgi göstermeyi de pekiştirirler.

Didem tarafından yayınlandı

Zamanım oldukça burada yazıyorum. Hobilerim arasında kitap okumak, gülmek, eğlenmek, gezmek, dolaşmak vardır.

Yorum Gönderin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir