Otizm nedir?

Otizm, sosyal becerileri ve iletişim becerilerinin oluşmasını engelleyen bir kişilik bozukluğu olarak tanımlanmaktadır. Otizm hastalığı genellikle 2 yaşlarında ortaya çıkmaktadır. Otizm hastalığı olan çocuklara otistik çocuklar denmektedir. Otistik çocukların birçoğunda zekâ geriliği görülmektedir. Fakat hepsinde durum aynı değildir. Bazı otistik çocuklarda zekâ seviyeleri normaldir. Her ne kadar bir otistik çocuğun zekâ seviyesi normal olsa bile normal insanlar gibi hayatları sürdürmeleri çok zordur.

Otizm nedir ve tedavisi var mı?

Otizmin ortak özellikleri nelerdir?

  • Dil gelişiminde çok fazla gecikme yaşarlar. Konuşmaları normal çocuklara göre oldukça ileriki yaşlar da mümkün olmaktadır.
  • Sosyal ilişkilerde başarılı olamamaktadırlar. Karşılıklı ilişkileri anlamakta oldukça zorluk çekerler ve çoğu zamanlar algılayamazlar.
  • Zihinsel olarak zekâ geriliği olmasa bile zihinsel işlevlerden dengesizlik durumu yaşamaları otistik çocukların ortak özelliklerindendir.
  • Duygusal tepkilere kapalıdırlar. Algılamada zorluk çektikleri için tepki vermekte de zorlanmaktadırlar.
  • Sürekli olarak huzursuz görünürler. Hiçbir yerde ve hiçbir zaman rahat edemezler.

Otizm belirtileri nelerdir?

  • Değişiklik yaşanması durumunda tepkisiz kalma durumu otizmin belirtileri içerisindedir.
  • Sosyal ilişkilerde zorluk çekme ve konuşmada zorlanma da otizmin en belirgin belirtileridir.
  • Normal çocuklarda olduğu gibi oyun oynama ve hayal kurma dürtüleri yoktur. Hayal gücünü kullanma konusunda sıkıntı yaşamak otizm belirtisi arasındadır.

Otizm tedavisi var mı?

Otizmin kesin bir tedavisi yoktur. Yapılabilecek tek şey, çocuğa erken yaşlarda verilen özel eğitimlerdir. Çocuğun alacağı özel eğitimler ile hem bireysel hem de grup olarak yapılan çocuğun gelişimi için çok önemlidir. Özel eğitimde uzmanlar tarafından çocuğa özel olarak yapılacak özel bir eğitim programı günümüzde otizmin tek tedavi yöntemi olarak bilinmektedir. Bazı durumlarda doktorlar otizm hastalığına yönelik ilaçları tavsiye etmektedir. Bu ilaçlar ile otizm hastalığı düzelmez ama hafifletilebilir.

Didem tarafından yayınlandı

Zamanım oldukça burada yazıyorum. Hobilerim arasında kitap okumak, gülmek, eğlenmek, gezmek, dolaşmak vardır.

Yorum Gönderin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir