Horlama yalnız görüldüğünde genellikle sosyal bir problem olarak algılanır. Fakat horlama ile beraber görülen uyku apnesi rahatsızlığı ciddi sağlık problemlerine yol açabilir.
Uyku apnesi rahatsızlığı, kişinin uykusu esnasında farkında olmadan birçok kez uyanmasına sebep olduğu için, uyku kalitesi azalır ve yorgunluğa yol açar. Bununla beraber tıkanmalar esnasında kanda yer alan oksijen miktarı düştüğü için kalp normale göre daha az kan pompalar ve kalp ritmi bozulur.
Solunum tıkanması 1 saat içerisinde 7’den fazla olduğu zaman kalp krizi ve kalp durması gibi yaşamsal faktörlere sebep olur. Uyku esnasında yeteri kadar oksijen alamamak beyni de etkisi altına alır. Hafıza kaybı gibi problemler baş gösterir.
Horlama ( Uyku Apnesi ) Teşhisi
Horlama sebebi teşhisi kişinin ve yakınlarının uyku esnasında çıkan solunum ve sesle alakalı anlatacakları büyük önem taşır. Hastanın ağız, boğaz, burun ve boyun civarı detaylı muayene ile incelenir. Kan tahlili, tansiyon, kalp ve akciğer incelemeleri yapılur.
Horlama Tedavi Yöntemleri ;
Horlama tedavisinde hastanın günlük yaşamındaki alışkanlıklarının bir kısmını düzeltmesi problemin yok olmasına yardımcı olur. Bunlar ;

1- Fazla kilolarından kurtulması gereklidir.

2- Uyumadan önce uyku, sakinleştirici ve alerji ilacı almaması gerekir.

3- Uyumadan önce ağır yemekler yenilmemelidir ve alkol alınmamalıdır.

4- Sırt üstü yerine yan yatılması gerekir. Yatarken yüksek yastıklar tercih edilmelidir.

5- Fazla yorgun olunması horlama ve apneyi tetiklediği için yorulmaktan uzak durun.

Didem tarafından yayınlandı

Zamanım oldukça burada yazıyorum. Hobilerim arasında kitap okumak, gülmek, eğlenmek, gezmek, dolaşmak vardır.

Yorum Gönderin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir